blackbanks

The brief was to extend a detached 1940’s house to provide a new family area, master bedroom and en-suite. The house appears unchanged externally when viewed from the front with the exception of an elegant 3- storey tower structure which appears to be tucked in behind the rear east corner of the existing house.
11 Pinuri19 abonați
The paving detail of the flat roofs is critical to hide the construction detailing and provide a flat surface.

The paving detail of the flat roofs is critical to hide the construction detailing and provide a flat surface.

The study takes reference from the tower house typology and upon arrival at the top of the hidden staircase a desk, level with the 2 storey roof, provides uninterrupted views over Dublin bay.

The study takes reference from the tower house typology and upon arrival at the top of the hidden staircase a desk, level with the 2 storey roof, provides uninterrupted views over Dublin bay.

Full height glazing and one sliding door provide views and access via the lower courtyard to the south easterly garden.

Full height glazing and one sliding door provide views and access via the lower courtyard to the south easterly garden.

The transition into the new is marked by a double height void which draws light into both the existing and new areas of the house while clear and opaque glazing are used to define hierarchies of privacy between the spaces.

The transition into the new is marked by a double height void which draws light into both the existing and new areas of the house while clear and opaque glazing are used to define hierarchies of privacy between the spaces.

Upon entering the existing house it appears unchanged, the line of the hall wall is maintained into the new providing a continuous view from the front door to the rear garden whilst hiding the new living area.

Upon entering the existing house it appears unchanged, the line of the hall wall is maintained into the new providing a continuous view from the front door to the rear garden whilst hiding the new living area.

Access via the lower courtyard to the south easterly garden

Access via the lower courtyard to the south easterly garden

Full height glazing and one sliding door provide views and access via the lower courtyard to the south easterly garden.

Full height glazing and one sliding door provide views and access via the lower courtyard to the south easterly garden.

The upper internal courtyard further illuminates the kitchen and existing house

The upper internal courtyard further illuminates the kitchen and existing house

The extension is envisaged as three folded elements of varying heights; the lowest element, is the living room, a two storey element accommodates the kitchen

The extension is envisaged as three folded elements of varying heights; the lowest element, is the living room, a two storey element accommodates the kitchen

The house appears unchanged externally when viewed from the front with the exception of an elegant 3- storey tower structure which appears to be tucked in behind the rear east corner of the existing house

The house appears unchanged externally when viewed from the front with the exception of an elegant 3- storey tower structure which appears to be tucked in behind the rear east corner of the existing house


Mai multe idei
The transition into the new is marked by a double height void which draws light into both the existing and new areas of the house while clear and opaque glazing are used to define hierarchies of privacy between the spaces.

The transition into the new is marked by a double height void which draws light into both the existing and new areas of the house while clear and opaque glazing are used to define hierarchies of privacy between the spaces.

The new elevation announces the extension to be a modern intervention through its contemporary style whilst using contextual materials.

The new elevation announces the extension to be a modern intervention through its contemporary style whilst using contextual materials.

The line of the adjacent parapet level is broken as the new build steps up slightly repeating a condition, which occurs further along the street.

The line of the adjacent parapet level is broken as the new build steps up slightly repeating a condition, which occurs further along the street.

A roof light is placed in the north west of this plate such that the pace can achieve the benefits of moving light all day

A roof light is placed in the north west of this plate such that the pace can achieve the benefits of moving light all day

The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light

The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light

Inside widows convey living comfort, outside a stylish facade architecture

Inside widows convey living comfort, outside a stylish facade architecture

The proposal involved the demolition of the existing rear extension and the addition of three new elements, a living block, glazed link and shed.

The proposal involved the demolition of the existing rear extension and the addition of three new elements, a living block, glazed link and shed.

The line of the adjacent parapet level is broken as the new build steps up slightly repeating a condition, which occurs further along the street.

The line of the adjacent parapet level is broken as the new build steps up slightly repeating a condition, which occurs further along the street.

.
A roof light is placed in the north west of this plate such that the pace can achieve the benefits of moving light all day

A roof light is placed in the north west of this plate such that the pace can achieve the benefits of moving light all day

Pinterest
Caută